Finlandia-talo

Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo on yksi maamme merkittävimpiä moderneja rakennuksia. Talo on kaikkia yksityiskohtiaan myöten taideteos ja jo itsessään nähtävyys. Sen tiloissa estetiikka, tunnelma ja toiminnallisuus yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Suomessa ja koko maailmassa vertaansa vailla olevan kokonaisuuden viimeistelee ihanteellinen sijainti Helsingin keskustassa puistomaisessa ympäristössä, meren tuntumassa.

Finlandia-talon päärakennus valmistui vuonna 1971. Heti perään rakennusta ryhdyttiin laajentamaan kongressisiivellä, joka valmistui 1975. Monumentaaliseksi kokonaisuudeksi muotoutunut Finlandia-talo suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 1993. Finlandia-talon aikajanalla sittemmin toteutetut muutostyöt ovat pääsääntöisesti olleet kunnostustöitä sekä tilojen ja niiden tekniikan ajanmukaistamisia.

Finlandia-talon tiloja vuokrataan edelleen tapahtuma- ja kokouskäyttöön. Suuren yleisön tunteman Finlandia-salin lisäksi rakennus pitää sisällään monipuolisia tiloja aina pienistä kokous- ja neuvottelutiloista suuriin auditorio- ja kongressisaleihin. Osa tiloista on muuntojoustavia, joten tiloja on mahdollista yhdistää isommiksi tilakokonaisuuksiksi.

Kongressisiiven suurimmassa, A-B-salissa, tilojen välinen ääneneristävyys tuotti haastetta tilojen käyttäjille. Kahta suurta salitilaa oli hankalaa käyttää samanaikaisesti tilojen välisten äänivuotojen johdosta. Jopa puheäänen pystyi erottamaan selvästi tilan toiselta puolelta. Ongelma luonnollisesti korostui, kun tiloissa käytettiin äänentoistoa. Salitilaa jakoivat rakennukseen alkuperäisesti suunnitellut moottoriohjatut liukuseinäkkeet. Lähtöajatuksena oli seinäkkeiden entisöinti ja tiivistysongelman korjaus, sillä seinäkkeiden rakenne itsessään vaikutti kohtalaisen hyvältä.

Katselmoinnin yhteydessä pohdittiin erilaisia toteutustapoja tiiviysongelman korjaamiseksi. Vastaavasta toteutuksesta meillä oli kokemusta esimerkiksi Espoonlahden koulun auditorion osalta. Finlandia-talon AB-salin yli 3 metriä leveiden ja 6 metriä korkeiden seinäkkeiden tiivisteiden kauttaaltaan toteutettu vaihtaminen sen sijaan osoittautui erittäin haasteelliseksi työksi ilman takeita ongelman varsinaisesta ratkaisusta. Käyttäjälle ehdotettiinkin parannusehdotuksen hylkäämistä ja korvaamista uudella, sähkötiivisteisellä Rw 52 dB:n Aura 600 Easymatic-siirtoseinällä, vanhaa ilmiasua kunnioittaen.

Alvar Aallolle ominainen vapaamuotoinen suunnittelutapa toi myös omaa haastetta toteutuksen suunnitteluun. Vinoa ja kaltevaa liittymäpintaa sijaitsi aukon jokaisella sivulla. Kantavat rakenteet olivat upotettuina ahtaisiin syvennyksiin ja salin 2. kerroksen tarkkaamotila ulottui viistosti molemmin puolin seinäpinnan päälle. Ennaltasovittujen kokousvarausten vuoksi työn toteutuksen aikataulu oli äärimmäisen tiukka, joten viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, kuinka vaativasta työstä oli kysymys.

Aloitimme työn mallintamalla aukon ja sen ympäröivät rakenteet sekä kannatuspisteet. Tilojen ollessa pääsääntöisesti jatkuvassa käytössä, rakenteita ei voitu purkaa, tutkia ja mitoittaa yhtä tarkasti kuin tavanomaisesti. Elementtien varastointialueen vuoksi jouduttiin suunnittelemaan lisää kantavia teräsrakenteita. Vanhat seinäkkeet päätettiin jättää rakennushistoriallisista syistä niille varatuun taskuun, ja ummistaa taskun suu äänikatkolla. Työn nopean aikataulun vuoksi mittaustarkkuus ja mallinnus korostui äärimmäisen tärkeäksi osa-alueeksi työn onnistumisen kannalta.

Taustatyönä metsästimme ulkonäöltään vastaavaa peittomaalattavaa verhoilukangasta elementtien pintaan, jotta elementteihin saataisiin autenttista 70-luvun tuntua. Alkuperäinen pinta oli toteutettu tiheällä juuttikankaalla. Vastaava rosoinen ulkonäkö saatiin aikaiseksi paloluokitellulla pellavakankaalla.

Vasemmalla AB-salin seinäkkeiden alkuperäinen pinta. Oikealla AB-salin siirtoseinien uusi pinta.

Kohde saatiin vaativuudestaan huolimatta toteutettua aikataulussaan ja suunnitellut kokoukset tiloissa saatiin järjestettyä alkuperäisen suunnitelman mukaan. Käyttäjille toteutetun käyttöopastuksen yhteydessä oli aistittavissa tyytyväisyyttä uuden siirtoseinän teknisiin ominaisuuksiin.

Lopputulosta voi havainnoida mm. allaolevalta videolta: