Espoonlahden koulu ja lukio, Espoo

Espoon kaupungilla on jo useista kohteista kokemusta elinkaarimallista: ensimmäinen elinkaarisopimus tehtiin jo vuonna 2009.

Vuonna 2014 valmistunut Espoonlahden koulun ja lukion KVR-peruskorjaus kuului NCC Rakennus Oy:n yhteishankkeeseen Espoon Karakallion ja Mainingin koulujen kanssa. Espoonlahden noin 11 000m2:n tilojen peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Eino Leinonen ja projektiarkkitehtinä Marketta Isola VPL Arkkitehdeistä. NCC:llä on ylläpitovastuu yhteishankkeen elinkaarimallilla toteutetuista kohteista 25 seuraavan vuoden ajan.

Espoonlahden koulun toteutus oli ensimmäisiä suuria kokonaisurakkakohteitamme. Kohteen toteutusta lähdettiin tekemään uudistetulla konseptilla, joka tarkoitti meille entistä suurempaa aliurakoitsijan roolin ottamista työmaatoiminnan osalta, jatkuvaa keskustelua työmaamestareiden kanssa sekä tarkempaa käsitystä työmaan kokonaisaikataulusta. Lisäksi otimme suurempaa vastuuta suunnitelmien toteutumisesta myös muiden aliurakoitsijoiden toteutusten ristikkäisyyksiä minimoiden.

Toteutimme kohteessa liikuntasalin muunneltavat tilavarusteet. Liikuntatilaa jakaa ääntäeristävä Aura 400 nostoseinä kääntyvin ääniloukuin. Näyttämö on suljettavissa omaksi musiikki- ja tanssitilaksi sähköisesti tiivistettävän Aura 600 Easymatic-siirtoseinän avulla. Näyttämön alle toteutettiin mittavat tuolivaunut, joiden ilme noudattaa siirtoseinien ulkoasua elementtien ollessa parkkialueillaan. Näyttämöverhot, kulissi- ja valaisinansaat sekä alatukkimallinen valkokangas toteutettiin kaikki sähköisesti ohjattavina kokonaisuuksina. Valkokankaalle heijastettavan kuvan projektori sijoitettiin liikuntasaliin sähköisesti alaslaskettavaan Arena-projektorihissiin, jotta projektori saatiin suojaan pelien timmellykseltä.

Hankkeessa erityistä oli vanhan, alunperin 70-luvulla, toteutetun rakennuksen hengen säilyttäminen modernissa oppimisympäristössä. Tästä esimerkkinä toimi auditorion sähköisesti liikutettavat, massiiviset liukuseinäkkeet, jotka oli alunperin määrä purkaa kokonaan. VPL Arkkitehtien tahtotila oli kuitenkin säilyttää kyseiset seinäkkeet ja saada herätettyä henkiin pitkään toimimattomina olevat tilanjakoratkaisut. Katselmoinnin jälkeen päädyimme kunnostamaan kyseiset seinät parantamalla niiden äänieristystä, huoltamalla kiskostot ja uusimalla koneistoa.

Liikuntasalin ja auditorion lisäksi toteutimme tilojen verhovarusteet ja ruokasalin sekä teknisten tilojen alumiinirullaimet. Rullaimet on suunniteltu fiksusti myös ohjaamaan tilojen käyttöä eri käyttäjäryhmille kellonaikojen mukaan. Ruokasalin yläikkunoihin sijoitettiin sähkökäyttöiset sälekaihtimet, jotta kaihdinten käyttö yläilmoissa mahdollistettiin.

Yhteistyö pääurakoitsijan kanssa sujui mallikkaasti ja tavoiteaikataulusta saatiin pidettyä kiinni, kun keskustelu työvaiheista oli avointa ja työt jaksotettiin järkevästi työmaan etenemisen mukaan. Espoonlahden koulu ja lukio toimi meille hyvänä alustana uuden toimintakonseptin mukaiselle toiminnalle, joka selkeyttää projektien läpivientiä ja säästää asiakkaiden kokonaiskustannuksia.