Strömborgska Skolan

Strömborgska skolan

Opiskelijoille tehty rakennus

Strömborgska skolan on Porvooseen Näsin alueelle rakennettu noin 500 oppilaan ja 50 esikoululaisen yhtenäiskoulu. Tontilla aikaisemmin sijainnut koulu purettiin osin sisäilmaongelmien takia ja osin siksi, että matalan kerroskorkeuden takia nykyaikaisen LVI-tekniikan sovittaminen sen kattorakenteisiin olisi käytännössä ollut mahdotonta.

Uudessa koulussa luokkatilat on sijoitettu kahteen kolmikerroksiseen siipeen, joista toinen on ala-asteen ja toinen yläasteen oppilaille. Liikuntasali ja sen yläpuolella sijaitsevat hallintotilat muodostavat kolmannen erillisen osan. Neljäs osa on tarkoitettu teknisen työn opetukseen.

Lujatalo toimi hankkeessa projektinjohto- ja pääurakoitsijana. Kohteen arkkitehtisuunnittelusta on vastasi Arkkitehtitoimisto Perko Oy ja sisustussuunnittelusta Sisustusarkkitehdit Sistem Oy.

Kuva: Sisustusarkkitehdit Sistem Oy

Muunneltavat tilat hyvällä akustiikalla

Nykyaikaisilta koulutiloilta odotetaan valoisuutta ja hyvää akustiikkaa. Tilojen tulee olla mahdollisimman hyvin muunneltavissa erilaisiin tarkoituksiin.

Strömborgska skolanissa oppimisympäristöt ovat isoja ja avoimia, joissa voidaan toteuttaa yhteisopettajuutta, sekä perinteistä luokkamuotoista opetusta. Avoimet tilat on jaettavissa pienempiin opetustiloihin Aura 600 Acoustic -siirtoseinillä. Tämän lisäksi tiloihin on mitoitettu myös pienempiä ryhmähuoneita, jotka kyetään rajaamaan vielä pienempiin yksilöopetustiloihin Aura 120 taiteseinillä.

Tilanjaossa on hyödynnetty muunneltavaa seinäpintaa akustoivana sekä toiminnallisena kiinnityspintana. Kaikissa opetustilojen siirreltävissä seinissä on akustinen neulahuopapinta, joissa yhdistyy molemmat toiminnallisuudet yhdellä kertaa. Neulahuopapinta tekee opetustiloista miellyttävän äänimaiseman lisäksi myös silmälle, luomalla selvää kontrastia ympäröivien pintojen kanssa.

Kuva: Sisustusarkkitehdit Sistem Oy

Viihtyvyys keskiössä

Koulu on iso, mutta rauhallisia tiloja on saatu aikaan solumaisilla ratkaisuilla ja useammalla sisäänkäynnillä. Kirjastoalueeltakin löytyy mukavia oleskelutiloja ja koloja, joihin oppilaat voivat käpertyä kirjan kanssa.

Taito- ja taideaineet on keskitetysti sijoitettu niin, että aineita voidaan opiskella yhdessä. Sama koskee luonnontieteitä, joita opiskellaan yhdessä solussa. Solusta on käynti kattoterassille, jossa voidaan tehdä esimerkiksi viljelytestejä.

Musiikkiluokka on sijoitettu pääaulan ja liikuntasalin väliseen näyttämötilaan. Ääntä eristäviä, saarniviilupintaisia siirtoseiniä operoimalla näyttämösuunta saadaan avautumaan tarpeen vaatiessa kumpaankin tilaan. Näyttämön jatkumona tuolivaunut varastoi näyttämön kansirakenteen alle suurempia tapahtumia varten tarkoitetut tuolit.

Ruokailutila toimii talon keskeisenä keitaana. Koulupäivän yksi tärkeimmistä hetkistä on ruokailu, ja sen onnistumiseen, ruokarauhaan ja viihtyvyyteen on haluttu panostaa erityisen paljon. Aura 920 lasisiirtoseinillä rajatun ruokailutilan ja yläaulan kalustuksessa ja viherkasveissa korostuu kiireettömyys, mikä onkin nuorille oppijoille erinomaista.