Pikku-Finlandia

Helsingin kaupunki ja Finlandia-talo ovat tuoneet yhdessä Helsinkiin uuden tapahtumakeskuksen, Pikku-Finlandian. Arkkitehtonisesti mielenkiintoinen Pikku-Finlandia on moderni taidonnäyte puurakentamisesta, jossa kunnioitetaan suomalaista luontoa, sekä uniikkia ympäristöään – kestävällä ja kauniilla tavalla.

Suunnittelultaan ainutlaatuisessa rakennuksessa korostuvat toiminnallisuuden ja muunneltavuuden lisäksi luonto, valo, ekologiset ja kierrätettävät materiaalit sekä ajaton, tulevaisuuteen suuntaava tunnelma.

Luonto on läsnä

Rakennuksessa luonto tulvii sisään ikkunoista. Töölönlahden rannalta avautuu näkymä Hesperianpuistoon, jonka jatkumona puusto jatkuu myös sisätiloissa. Oksalliset männyt kantavina rakenteina ovat rakennuksen erikoisin asia. Rakenteina on käytetty muun muassa 95 mäntyä sellaisenaan valtavine oksineen.

Projekti oli näytön paikka kolmelle arkkitehtiopiskelijalle. Opiskelijaprojektiksi hanke oli poikkeuksellisen suuri. Suunnittelusta vastasi Pikku-Finlandia Studio eli Jaakko Torvinen, Havu Järvelä ja Elli Wendelin, yhteistyökumppaneinaan Pekka Heikkinen ja Arkkitehdit NRT. Kohteen urakoinnista vastasi FM-Haus.

Talo sijaitsee Töölönlahden rannassa ja siinä on yhteensä 2200 neliötä asiakastilaa. Töölönlahti avautuu talon päädyssä olevan Finlandia Cafe&Wine -viinikahvilan suurista ikkunoista ja Helsingin pisimmältä, 127-metriseltä terassilta. 

Pikku-Finlandia taipuu monenlaisiin live-elämyksiin, joita on janottu Covid-19 pandemian keskellä jo pitkään. Tila on täysin muunneltavissa ja sen kolme salia voidaan tarvittaessa yhdistää suureksi yhteiseksi tilaksi. Pikku-Finlandiassa on Helsingissä kovasti kaivattua tasalattiatilaa livekeikkoja varten, sekä modernia esitystekniikkaa.

Taidetta ja arkkitehtuuria

Kulttuurielämys täydentyy Finlandia Gallerian vaihtuvilla näyttelyillä sekä tapahtumakäytävän kotimaisten eturivin taiteilijoiden teoksilla. Aulatiloissa on Elina Brotheruksen ja Tamara Piilolan töitä Helsingin kaupungin taidemuseon, HAM:in kokoelmista.

Salit on jaettu Aura 600-siirtoseinillä, joiden grafiitin harmaa pinta toimii vahvana kontrastina vaaleiden puurakenteiden kanssa. Tilan käyttäjille seinätyyppi on jo tutuksi tullut aiemman kongressisiiven tilamuutosten johdosta.

Rakennuksen elämä alkaa uudelleen

Pikku-Finlandia toimii väistötiloina viereisen Finlandia-talon perusparannustöiden ajan. Myöhemmin rakennuksen elämä jatkuu toisaalla, joko kouluna tai päiväkotina. Väistötilakonseptin juurettomuudesta huolimatta rakennus muodostaa intiimin yhteyden ympäristöönsä.

Koska kaikki tullaan purkamaan, liitosten tuli olla mahdollisuuksien mukaan avattavia. Sisätilojen elementtisaumoissa on näkyvissä ruuvikiinnikkeet, ja kotelointeja ja alakattoja pyrittiin välttämään. Suunnittelussa on mietitty jo erilaisia purkua helpottavia yksityiskohtia, kuten modulaarisuutta sekä toteutusta elementtijakoja noudattaen. Täten rakennuksen uusi elämä voi alkaa mahdollisimman vaivattomasti uudelleen.

Kuvat: Finlandia-talo, Kimmo Räisänen