Rakokiven monitoimitalo Loisto

Rakokiven monitoimitalo Loisto

Elokuussa 2021 Lahden Nastolaan valmistuneen, NCC Suomi Oy:n rakentaman, Rakokiven monitoimitalo Loiston tilojen suunnittelun ja toteutuksen pääpainona korostui monitoimisuus, joustavuus, avoimuus ja yhteisöllisyys. Kohteen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit Von Boehm – Renell ja sisustussuunnittelusta Main Interiors.

Tekijänoikeus: Misa Kannos

Lähipalvelut saman katon alla

Monitoimitaloon sijoittuivat päiväkoti, esiopetus, vuosiluokkien 1–6 perusopetus, erityisen tuen pienryhmät ja koululaisten iltapäivätoiminta. Lisäksi talossa toimivat Nastolan kirjasto ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n valmistuskeittiö. Päivittäin tiloja käyttää yhteensä noin 640 lasta ja 110 työntekijää. Monitoimitalon muunneltavat tilat ovat iltaisin myös erilaisten harrastusryhmien käytettävissä

Monitoimitaloossa on myös vuokrattavia kokous- ja luokkatiloja, kädentaitojen tilat sekä liikuntasali, joka on koulun ja päiväkodin lisäksi harrastuskäytössä. Tiloissa järjestetään myös Wellamo-opiston kurssitoimintaa.

Tekijänoikeus: Isku Yhtymä Oy

Tilojen joustavuuden lisäksi hankkeella oli korkeat sisäilmatavoitteet. Rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota betonirakentamisen kosteudenhallintaan sekä asioihin, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun. Taloa esimerkiksi rakennettiin sääsuojan alla ja betonin kuivumista seurattiin digitaalisin anturein. Lisäksi lattiapinnoitteena käytettiin paljon mm. hiottua betonilattiaa, joka ei aiheuta sisäilmaan päästöjä.

Tekijänoikeus: Kuvauspalvelu Vesa Voitto Sakari

Loiston keskipiste

Rakokiven monitoimitalo Loiston aulaan avautuu rakennuksen keskipisteeksi suuri näyttämö, joka toimii kaksisuuntaisena sekä aulaan, että liikuntasaliin päin. Näyttämö on kokonaan suljettavissa omaksi tilakseen tammiviilupintaisilla Rw 57 dB:n äänieristyksellä varustetuilla Aura 600 siirtoseinillä, jättäen näyttämön vapaaksi aukkokorkeudeksi lähes 4,5 metriä.

Kulmaelementillä varustetun siirtoseinän ansiosta L:n muotoinen näyttämö avautuu aulaan kokonaisuudessaan, ilman rakenteellisia pystytolppia. Aulanpuoleisen siirtoseinän sisäpintaan istutettiin lisäksi peilit, joilla lisättiin toiminnallisuutta esimerkiksi tanssiopetusta silmällä pitäen.

Pitkäikäistä toiminnallisuutta

Opetustilojen Rw 49 dB:n siirtoseinissä pinnaksi valikoitui Formican helmen vaalea korkeapainelaminaatti sekä Milacorin emaloitu tussitaulupinta magneettiominaisuudella. Teräsemaloitu pinta on siirtoseinien pinnassa kestävä ja pitkäikäinen, sillä jokainen teräsemalilevy on taivutettu kulmistaan millilleen elementin pinnan päälle.

Tekijänoikeus: Misa Kannos
Tekijänoikeus: Misa Kannos
Tekijänoikeus: Misa Kannos