Kaarina-talo

Kaarinassa vuonna 1979 käyttöön otetun vanhan kirjaston tilat suunniteltiin alusta alkaen tilapäisiksi. Alkuvuodesta 2018 valmistuneen Kaarina-talon sydämessä sijaitsee kaupunkilaisten uusi olohuone nykyaikaistetuilla kirjastopalvelulla, liki 40 vuoden odotuksen jälkeen. Kirjastotilojen lisäksi Kaarina-taloon on luotu tilat kaupungin hallinnolle, kaupunkilaisten yhteispalvelupiste Fiskari, auditoriotilana toimiva Kaarina-sali sekä varattavia kokous- ja näyttelytiloja. Kaarina-talon suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto Ark’Aboa ja pääurakoitsijana Rakentajamestarit Oy.

 

Kaarina-talon arkkitehtuuriin on ripoteltu rutkasti mielenkiintoisia yksityiskohtia. Myös tilojen akustiikka on huomioitu hyvin jo suunnitteluvaiheessa. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan Kaarina-salin kattoon ja korkeisiin seiniin sijoitettiin kudottua kupariverkkoa. Sivuseinien kupariverkkojen taakse sekä tilan päätyseinien eteen toimitimme akustoivat verhot, joilla tilan akustisia skenaarioita voi säädellä aina tapahtuman mukaan.

Palvelupiste Fiskarin asiakastiski suljetaan rosterilangasta punotulla Art+ metalliverkkorullaimella. Art+ metalliverkkorullain on designiltaan kevyt, mutta punonnaltaan vahvarakenteinen suojaamaan pääsyä palvelupisteeseen aukioloaikojen ulkopuolella.

Eteläauringossa paistatteleva lasinen julkisivu antaa rakennukselle näyttävän yleisilmeen. Julkisivun ikkunat varustettiin sähkötoimisilla Screenverhoilla. Screen-kangas on sopivassa sopusoinnussa estämässä auringonvalon häikäisyä kirjaston käyttäjille estämättä kuitenkaan näkyvyyttä ulos. Tällöin jo entuudestaan avara tila on suorassa yhteydessä kaupungin ulkoalueisiin, jota ollaan Kaarinan kaupungin toimesta niin ikään kehittämässä.

Kirjaston lastenosaston satutilaan, sekä kaikille varattavaan musiikki- ja mediatilaan sijoitettiin rakenteisiin upotettuja pimennysverhoja sekä erikoistaivutettuja verhokiskoja, jotka noudattivat tilojen sisäseinien kauniisti kaartuvia linjoja.

Kaarina-taloa on kuvailtu toiminnoiltaan Suomen monipuolisimmaksi kirjastotaloksi. Ajatuksena onkin ollut, että talo olisi mahdollisimman paljon kaupunkilaisten käytettävissä eri tapahtumien ja tilaisuuksien yhteydessä.