Hotel Kämp – tapahtumatilojen muodonmuutos

Viiden tähden muodonmuutos

Hotel Kämp on koko 130-vuotisen historiansa ajan toiminut kaupungin maamerkkinä Helsingin kasvaessa eurooppalaiseksi pääkaupungiksi. Hotellilla on värikäs ja mielenkiintoinen historia ja se on saanut todistaa montaa tärkeää historiallista tapahtumaa, niin Helsingin kuin koko Suomen kannalta. Hotellin perusti Carl Kämp vuonna 1887, joka halusi tuoda modernin ja eurooppalaisen Grand Hotelin Suomeen. Hotellista muodostuikin pian suomalaisen kulttuurin, eliitin ja älymystön kohtauspaikka. 

Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema hotelli valmistui Pohjoisesplanadin ja Kluuvikadun kulmaan. Hotel Kämp oli aikansa edelläkävijä myös modernin teknologian suhteen – se oli Suomen ensimmäinen hotelli, jossa oli hissi. Hotellin toiminta lakkautettiin 1965 ja se remontoitiin toimistotilaksi, hotelli kuitenkin herätettiin takaisin henkiin Helsingin hohdokkaimmaksi hotelliksi vuonna 1999. Siitä lähtien Hotel Kämp on toiminut jälleen Suomen tunnetuimpana viiden tähden luksushotellina.

Modernin tapahtumateknologian aallonharjalle

Vuonna 2019 syksyksi valmistuneessa tapahtumatilojen saneerauksen yhteydessä Kämpin toiseen kerrokseen avautui Symposion – moderni tapahtumatila, jonka tilaratkaisuissa on huomioitu myös huipputeknologiaa vaativat tilaisuudet. Tilaan on integroitu livestreamausteknologiaa, korkealuokkaista äänentoistoa sekä muunneltaviin tiloihin mukautuvaa talotekniikkaa.

Projektista vastasi R4 Korjausurakointi, jonka kanssa toteutimme kohteen muunneltavat tilaratkaisut. Tapahtumatilojen sulkuajan ollessa rajattu ja verrain erittäin lyhyt, kohteen suunnittelun ja toteutuksen osalta vaadittiin ripeitä otteita ja tarkkaa aikataulutusta. Kuten saneerauskohteissa on usein tapana, myös Kämpin purkuvaiheen yhteydessä ei jääty vaille yllätyksellisiä elementtejä vanhojen rakenteiden takaa.

Suunnittelupöydältä viimeisteltyyn asennukseen

Kohteeseen kaivattiin tapahtumatilojen ja aulan väliin korkeaa äänieristystä sekä toisaalta tarvittaessa myös läpinäkyvyyttä. Elementteihin integroiduilla kaihtimilla varustetuilla Aura 600 FGE-siirtoseinillä saavutettiin ratkaisu, joka mahdollistaa tarvittaessa useampien tapahtumien järjestämisen samanaikaisesti.

Myös pienempiä kokoustiloja saneerattiin samassa yhteydessä. Muissa tiloissa pääpaino oli säilyttää sisustuksen entistä eleganssia modernilla twistillä. Aura 600 siirtoseinä-elementeissä tämä korostui mm. kohteeseen räätälöidyillä peiliprofiloinneilla elementtien pinnassa.

Yksilöllisesti suunniteltujen ja mittatilaustyönä toteutettavien seinäratkaisujen pieniä timantteja ovat kohteet, joissa suunnittelulta vaaditaan tarkkaa detaljiikkaa ja ongelmanratkaisua. Hotel Kämpin toteutus lukeutunee yhdeksi näistä timanteista.