Heinsuon koulu, Hollola

Elokuussa 2017 käyttöön otettu Heinsuon koulu Hollolassa on Lemminkäinen Talo Oy:n elinkaarimallilla toteutettu uudiskohde. Hollolan kunta rakennutti samanaikaisesti kaksi uutta koulurakennusta. Suunnittelun ja rakentamisen lisäksi koulujen hoito, ylläpito, käyttäjäpalvelut sekä perusparannusinvestoinnit ovat toteutuvat Lemminkäisen 20 vuoden palvelujakson ajan.

”Hollolan uudet koulut valmistuvat kunnan kasvaviin tarpeisiin ja vähentävät ratkaisevasti vaikeita sisäilmaongelmia. On myös tärkeää, että uudet tilat tukevat Opetushallituksen vuonna 2016 voimaantulevia opetussuunnitelmia ja antavat nuorille mahdollisuuden avoimeen oppimisympäristöön ja ilmiöperusteiseen oppimiseen”, kertoo Hollolan kunnan tilakeskuspäällikkö Tuomo Vesikko.

Toteutimme kohteen kokonaisurakkana tilanjaon, näyttämötekniikan sekä opetustilojen verhovarusteluiden osalta. Uusi koulu täyttää paitsi turvallisuusvaatimukset, myös uuden opetussuunnitelman vaatimat tilat. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi kolmasosa koulusta on niin sanottua avointa oppimisympäristöä, jota voidaan muunnella monipuolisesti. Käytävät ovat paitsi kulkemista, myös opiskelua varten. Rakennuksen pohjaratkaisu on monesta kohtaa avoin, joten kouluun saadaan paljon luonnonvaloa.

Liikuntasalin osalta toteutuksemme kattoi salin Aura 400 nostoseinän sekä näyttämön molemmin puolin sulkevat Aura 600 siirtoseinät.  Toimituslaajuus eteni myös verhovarusteiden sekä näyttämötekniikan osalta. Kohteeseen toimitettiin muunmuassa huimalla 7,5 m alaslaskulla oleva Arena-projektorihissi.

Myös auditoriona toimiva monikäyttöinen näyttämö avatutuu kahteen suuntaan liikuntasaliin sekä ruokasaliin. Näyttämön Aura 600 siirtoseinät toteutettiin molempiin avautumissuuntiin Rw 48 dB:n äänieristyksellä. Noin 5 metriä korkeat elementit verhoiltiin tammiviilupinnalla liikunta- ja ruokasalin puolella. Tammiviilutetut levytykset jatkettiin myös näyttämön alle sijoitettujen tuolivaunujen etulevyihin luomaan näyttämöstä yhtenäistä ilmettä. Näyttämön sisäpuolelta elementtien pinnat ovat mattamustaa laminaattia, jotta auditoriokäytössä ympäröivät seinämät eivät häiritse esitystekniikkaa.

Opetustiloja jaettiin Aura 300 paljeovilla. Paljeovilla oppimisympäristöstä saadaan helposti tarvittaessa avointa, avaraa tilaa. Ääntäeristävä paljeovi toisaalta myös sulkee tilat toisistaan, jolloin opiskelijoille saadaan työrauhaa.