Espoon uusi sairaala, Espoo

Maaliskuussa 2017 uusiin tiloihin muuttanut Espoon sairaalan uudisrakennus toimii ikääntyneiden ihmisten kuntoutumiseen erikoistuneena terveydenhuoltokeskuksena.

Lujatalo Oy:n urakoima ja VPL Arkkitehdit Oy:n suunnittelema sairaalakokonaisuus on valmistuessaan Espoon kaupungin kaikkien aikojen suurin investointi.

Nyt valmistuneessa uudessa sairaalassa on viisi osastoa ja 270 potilaspaikkaa yhden hengen huoneissa. Sairaalassa toimivat myös päivä- ja kotisairaala, geriatrinen poliklinikka, saattohoitoyksikkö, suun terveydenhuollon yksikkö sekä Espoon apuvälinekeskus. Espoon sairaalan ja Jorvin sairaalan välille rakennettiin lisäksi henkilöliikenne- ja huoltoyhteys sekä pysäköintitilat 1000 autolle.

Olimme mukana hankkeessa muunneltavien tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Auditorio- ja fysiatrisia kuntoutustiloja jaettiin Aura 600-siirtoseinillä. Pienempiä neuvottelu- ja kokoustiloja muunnellaan Aura 120-taiteseinillä. Lisäksi potilaskuntoutukseen tarkoitettuihin allas- ja liikuntatiloihin toimitettiin Aura 200 laskosseinät, jotta tilojen yhteiskäyttöä voidaan rajata.

Sairaalan aulassa potilaiden ja vierailijoiden käyttöön tarkoitetut kaupalliset kahvila- ja myymälätilat voidaan tarvittaessa sulkea Aura 920 lasisiirtoseinillä. Pitkät lasiseinälinjat yli 3,5 metriä korkeana tuovat aulatilaan avaruutta ja sointuvat hyvin yhteen aulan lasitaideteoksien kanssa.

Espoon uuteen sairaalaan toteutettiin prosenttiperiaatteen hengessä kuusi tilauksesta toteutettavaa taideteoskokonaisuutta. Teokset on osittain integroitu osaksi sairaalan arkkitehtuuria, ja teosten suunnittelussa on huomioitu tilallisten kokemusten luominen.

Olennaisen osan sairaalan taideohjelmasta toteuttaa EMMAn yleisötyön osasto, joka yhdessä sairaalan henkilökunnan kanssa toimien vahvistaa kuvataiteen ottamista osaksi sairaalan arkea ja toimintaa.

Projekti oli kokonaisuutena monipuolinen. Sairaalaympäristön tekniikan viemä tilantarve ja rakenteiden yhteensovittaminen toi ajoittain haasteita. Käytönopastuksellinen aineisto ja ratkaisujen toiminnallisuus on myös erityisasemassa kohteessa, jossa on lukuisia vaihtuvia käyttäjiä.